Pages

Wednesday, 30 October 2013

Europe Trip

Assalamualaikum..

Igt lagi x aku pernah cite psl trip to Europe? Actually aku amik 'Open Date' ticket..so it's depend on me nk g bile..tp tetap ade due date nya..since aku planned nk g time winter, so plan asal nk amik cuti dari 16-31 Dis 2013 ni..da inform big boss pun..n da discuss ngn kawan2 arwah hubby yg akan tggu kt sana..they all pun selalu update current situation kt sana esp pasal MERS Virus..yg terbaru ni pasal ribut..adehhh..mcm2 hal la...smlm ms big boss dtg bilik officemate ktorg sembang2 ngn big boss pasal cuti2 ni..big boss citer experience dia g sana sini..so bile aku ingatkan balik pasal cuti aku kt big boss, terus dia suggest g next year je..time spring..coz dia cakap rugi kalu g time winter sbb nnt lagi byk dok hotel dari kuar jenjalan..sbb sejuk sgt..dia ckp time spring cantik esp kt London..bleh tgk roses..wahhhhhh...trbayang2 roses yang cantik2 sedang berkembang mekar..cewahhh..

Mlm td balik umah aku dok whatsapp salah sorang kawan arwah..n again, dia pun cakap benda yg sama mcm big boss ckp..lgpun dia ckp skrg tgh ribut2..takut nnt aku xseronok g sana sbb byk masa dihabiskan kt hotel je...rugiiiiiiiiiiiiiiiiiii sgt katanya...ptg smlm boss ckp aku bleh amik cuti bulan 4 kalu nk g Europe..pastu kalu nk g umrah (In Shaa Allah mmg da planned nk g next year) dia ckp pegi bulan 5..aku tny boss bleh ke 2 bulan berturut2 amik cuti panjang..dia ckp xde mslh asalkan keje jalan..hahahaha...bila difikir2 balik ade betulnya cakap boss n kawan arwah tu...ms kt Jepun aritu pun aku xtahan sejuk, inikan pulak nk duduk 2 minggu kt Europe time winter kan...ade yg beku kt sana..hihihi..tp cmne pun aku blum decide lagi..cuti tetap cuti ujg tahun ni..cuti ganti aku ade dekat 15 hari xpakai kot...rugi kalu xguna..cuti tahun pun byk..>20 hari..so nnt la..masih ade masa utk fikir..lgpun g Europe bukan kena pakai visa pun...senang..yg penting nama x blacklisted kt Imigresen..hahahaha..

Wassalam...


Projek Manik..

Assalamualaikum...

Entry kali ni nk tunjukkan gambar2 projek manik raya hari tu..Alhamdulillah..lepas 1 tahun xamik tempahan, akhirnya tahun ni Allah beri kekuatan semula utk amik..dan rezeki juga sgt murah..customer baru n lama yang tempah..Alhamdulillah syukur sekali lagi..so ckp byk xguna..tgk je la gmbr2 yang ada ni..xsemua aku masukkan dlm blog ni..berpinar mata nk pilih..so enjoy...













Alhamdulillah sampai sekarang tempahan masih lagi diterima..sekarang tgh sibuk siapkan baju kawin org n siapkan assignment..ade 3 assignment nk kena buat..

Wassalam...

Tuesday, 29 October 2013

Mood Ber blog da ke laut..

Assalamualaikum semua..

Da lama sgt x update entry blog ni kan...fuhhhh..bukan setakat berhabuk, da bersawang kot...hehehe..byk cerita sbnrnya yg nk dikongsi..xpe..aku buat part by part la yea..senang..nnt start dgn cite manik2 dulu..pastu trip to Japan..kendian citer2 lain yg menarik utk dikongsi bersama..

Stay tuned..adios..

Monday, 12 August 2013

Berhabuk dan berdebu...

Assalamualaikum..

Salam Syawal semua...wahhh lamanya x hapdet blog..arini genap 2 bulan blog ni xberusik..adehhh..mujur la blog ni xbleh brcakap..kalu x confirm dia da merajuk..sejak 2 bulan lepas mmg aku sibuk sgt2...keje mmg xpernah habis la kan..balik umah dok mengadap tempahan manik lagi..belum masuk kuih raya yg org order..masa tido pun da jd tunggang langgang sejak bulan Jun aritu..kdg2 tido kul 4.30am..kul 5.30am da bangun sahur pulak..lagi kronik masa minggu2 terakhir Ramadhan..da nk raya pun masih ade lg yg anta baju mintak di manikkan..Alhamdulillah rezeki aku tahun ni lepas lebih setahun aku xamik tempahan since arwah hubby pergi last year..tu pun ade jugak yg nak order kek for besday tp mintak maaf byk2 sbb x menang tangan aku nk buat semua..baju sendiri pun aku xsempat nk manikkan..

Bile cite psl raya sememangnya ia menggamit 1001 kenangan manis dan pahit bg diri aku sejak kecil smpi la sekarang..yg plg xbleh aku lupakan pastinya kenangan brsama arwah hubby..every year ktorg akan gilir2 beraya..kalu thn ni 1st raya kt umah parents aku, nxt year pulak 1st raya mesti kt kg arwah hubby kt Teluk Intan..cmtu la rutin raya kami setiap thn..n setiap tahun aku xamik cuti pun sbb arwah cuti xlama..pernah 2 kali rsnye sejak aku kawin dgn dia, 1st raya arwah da kena g oversea..lepas je brsalam2 ngn arwah, aku terus anta arwah g airport..ms tu mmg sedih la tp xleh nk wat ape sbb keje kan....n biasenya bile arwah blk br aku amik cuti lama sikit...time tu ktorg g la bercuti kt mane2..sblm tu g braya dulu kt umah sedara mara..

Syawal kali ni merupakan Syawal ke 2 tanpa arwah..mmg aku cube tahan air mata ms 1st raya aritu..ms salam mak ayah aku, okay je..tp bile adik2 aku salam n peluk cium aku..ms tu pulak airmata ni wat hal..xnak duduk diam2..merengek nk kuar jugak..adehhhhh..2 ari sblm raya ms mama arwah nk blk kg dia kuar jugak..mmg xleh thn la...sebak je rs..aku rs mcm aku da kuat tp hakikatnya x..mne lg aku nk sembunyikan kesedihan aku ni...puas aku wat mcm2 utk lupakan kesedihan ni tp trlalu byk kenangan manis aku brsama arwah yg menyebabkan kesedihan tu terus bertakhta dlm hati n sanubari aku..ramai yg brtanya pd aku bile nk cr pengganti arwah..susah aku nk terangkan pd diorg..aku n arwah brkawan sejak kami form 4..kami mula rapat sejak form 5..sayang aku pd arwah da cukup sebati dlm diri aku..susah aku nk cr ganti..aku sendiri pernah brjanji pd arwah dia akan jadi suami aku DUNIA dan AKHIRAT..dan aku tetap akan pegang janji aku pd arwah sepertimana janji arwah pada aku dulu..Till Death Do us Part..

Sempena bulan mulia ni hanya doa yg mampu aku titipkan wat arwah hubby di sana..semoga roh nya tenang dan aku yakin arwah sentiasa menunggu aku utk kembali bersamanya satu hari nnt..kenangan bersama arwah xkan dapat aku lupakan..selagi hayat aku masih ada, selagi itulah aku akan brpegang pd janji..semoga Allah temukan kami semula di Syurga yang abadi nnt...In Shaa Allah..

Kepada semua rakan2, sahabat2, dan seluruh keluarga, saya mohon ampun dan maaf andai pernah trkasar bahasa, trkurang ajar, trguris hati dan sewaktu dgnnya..mohon maaf zahir dan batin tulus ikhlas dari saya..Selamat Hari Raya Aildilfitri n hati2 dlm melakukan sebarang perkara..

Wassalam...

Wednesday, 12 June 2013

Frustnyaaaaaaaa......

Assalamualaikum w.b.t...

Waaahhhhh..lamanya x hapdet blog...mujur x lupa password..hahahaha..actually aku dan family baru selesai wat kenduri tahlil utk arwah hubby..hari yg sama gak kami wat aqiqah utk anak sedara aku..next en3 baru cite psl kenduri..arini just nk share 1 berita terbaru..berita dari newspaper..en3 aku sblm2 ni ade cite psl trip aku ke Europe..ikut plan asal aku nk pegi lepas PRU-13 aritu..tp lepas discuss ngn kwn2 arwah kt sana, aku tukar ke bulan Dis nnt..waktu tu da masuk winter..sj nk merasa time winter..mujur aku amik Open Date Ticket..so aku bleh pegi anytime yg aku rs nk..cuma bila amik Open Date Ticket ni kena la tanggung kos lebih sikit dari harga tiket biasa..saje aku amik ODT sebab aku sndiri x sure nk pegi bile ms wat keputusan aritu...so nk selamat, ni jelah caranya..

Tapiiiiiiiiiii..........................ni berita yang baru aku tau...

'Penularan wabak novel coronavirus atau Middle East Respiratory Syndrom Coronavirus (MERS-CoV) di Asia Barat dan Eropah termasuk Arab Saudi baru-baru ini (Utusan Malaysia).'

'Kementerian Kesihatan dalam kenyataan Jumaat lalu berkata, negara Timur Tengah yang melaporkan kes MERS-CoV ialah Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Jordan, Qatar dan Tunisia, manakala negara-negara Eropah ialah Jerman, Perancis dan United Kingdom (Berita Harian).'

Alaaaa....cmne ni....memang la belum ade sekatan lg nk pegi negara2 yang tersenarai kt ats tu..tp bila da jd cmni, naik risau la pulak...aduiiiiii...aku igt arini nk contact kwn2 arwah kt sana..nk tny perkembangan terbaru kes ni n seek for their advice on this matter..they all lg tau apa yg berlaku kt sana kan. Doakan yg baik2 je la yek..(dalam hati masih lg rasa frust...hopefully wabak ni cepat2 hilang)

Da ramai gak yg jd mangsa virus ni...

Thursday, 23 May 2013

Something for them..

Assalamualaikum w.b.t..

Da 1 minggu gak aku x hapdet blog ni..bukan busy tp xsempat nk ngadap lappy malam2 coz da letih balik keje..lgpun dlm 2-3 hari ni busy siapkan homemade chocolate for my bestie yang akan melangsungkan pertunangan this weekend..

So Mr Is and Ms Haida..hope both of u happy with my homemade chocolate..my best wishes on your engagement...do remember this........

'Anyone can catch your eyes...but it takes Someone Special to catch your heart!!!'

Congrats on your engagement....Here the pics to enjoy..

Ros & Daun..

Oreo Chocolate with Edible Images utk hantaran dari Mr Is to Ms Haida...

Friday, 17 May 2013

Persiapan kenduri..

Assalamualaikum w.b.t..

Alhamdulillah, hari ni masih diberi kesempatan oleh Yang Maha Esa utk terus bernafas di bumi yang semakin tua ini..syukur padaNYA kerana masih beri ruang dan peluang kepada kita utk terus bermuhasabah dan memperbaiki diri sebelum dijemput utk kembali menghadap Illahi..

Kalau post sebelum ni aku ada sebut da setahun arwah tinggalkan aku..so kali ni just nk share sedikit persiapan yang sedang aku lakukan utk kenduri tahlil pada 8 Jun nanti..kenduri tahlil ni aku dan keluarga aku buat sekali dengan aqiqah anak sedara aku..Muhammad Khairul Hafiz bin Saifuddin..iaitu anak kakak aku..actually thn lepas da pernah buat..tp thn lepas just aqiqah kan seekor kambing..so thn ni buat lg sekor..mmg kakak aku plan cmtu..nk bg fair katenya..ialah, sbb buat yg thn lepas tu kt umah mak mertua dia..so lg seekor buat kt umah ibu kami pulak..nk buat thn lepas tp xberkesempatan..tambahan pulak thn lepas bleh dikatakan tahun yang agak sedih bagi kami sekeluarga..sebab beberapa org yang paling hampir dan rapat dgn kami telah pergi buat selama-lamanya..termasuklah arwah suami aku..

Pembahagian tugas da dilakukan oleh kakak aku..so aku telah ditugaskan utk penyediaan khemah tetamu dan khemah utk bacaan Yassin dan Marhaban..satu lg tugas aku ialah penyediaan 'berkat' atau bahasa mudahnya 'goodies bag'..hal khemah da selesai...Alhamdulillah, mungkin rezeki kami sekeluarga, khemah aku dapat FOC..aku minta 3 buah khemah beserta pangkin utk jemputan dr Tahfiz bagi bacaan Yassin dan tahlil..masa aku tanyakan harga, terus hamba Allah ni ckp, FOC..Alhamdulillah...syukur padaMU Ya Allah..tak sangka masih ada lagi org yang berhati mulia macam dia..semoga perniagaan dia akan terus berkembang dan maju..Insya Allah...

Utk goodies bag pulak, masih 10 % persiapannya..hahahah..xpe..masih ada masa lagi utk selesaikan..apa yang aku da buat cuma beli kertas sticker saiz A3 utk 'Thank You Tag'..design, Insya Allah adik Fara akan buatkan utk aku weekend ni..paper bag nye, aku xbeli pun lagi...next week cadangnya..rasanya xperlu beria2 sgt sebab bukan nk wat wedding ceremony pun kan..lebih kepada acara keagamaan..so wat as simple as i can la kan..lagipun, org akan buang gk bag tu..cuma amik isi dalamnya aje kan..utk menu kenduri pulak, dipertanggungjawabkan kepada ibu, ayah n kakak aku sendiri..menunya kalu xsilap aku ibu ckp nk wat nasi kabuli..aku pun xtau cmne rupe nasi tu..hehehe..menu lain, kari kambing, ayam goreng dan masak merah n sayur..utk dessert, aku cadang nk wat chocolate moist mini cup cake..cheese tart @ fruit tartlet tu pun ada dlm rancangan aku..tp tgk keadaan nanti..da setahun kot aku xbuat..sejak arwah pergi, aku mmg da xwat kek, tart, apam polkadot apatah lagi nak memasak..mmg mood memasak totally hilang..xtau la bila mood tu akan datang balik...

So, itu saja kot cite kali ni..apa yang penting, pahala bacaan Yassin dan Tahlil tu sampai kepada si penerimanya..dalam majlis ni, kami mohon agar pahala itu sampai kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, kaum keluarga baginda, para sahabat baginda, arwah suami aku, arwah wan , maklong, along boy, pakndak, atok n semua muslimin dan muslimat yang telah pergi terlebih dahulu..aminn...

Thursday, 16 May 2013

Setahun telah berlalu..

Assalamualaikum w.b.t...

Lama x update blog..sejak sebelum PRU 13 aritu smpi barisan kabinet da angkat sumpah..huhuhu...xtaula kenapa xde mood nak update..lately mood ke laut..hehehe..

Dlm xsedar da setahun arwah pergi tinggalkan aku..tinggalkan buat selama2nya...cepat sungguh masa berlalu...rs mcm br semalam je peristiwa tu berlaku...masih trbayang2 lagi muka doktor yang bagitau arwah da xde..aku salute kt doktor tu..walaupun sebelum arwah pergi puas dia kena marah ngan aku..tp dia masih boleh ckp ngn tenang..Demi Allah aku bukan sengaja nk marah doktor tu tp aku stress ngn staff kt kaunter pendaftaran KPJ tu...asyik sebut psl deposit..sedangkan pihak insurans da bg confirmation yg aku dan arwah adalah pencarum insurans tersebut n xperlu bayar sebarang deposit..tp dia dok la sibuk nk jugak duit deposit RM7000..cubelah pikir logik sikit, aku dtg hospital ngn keadaan kelam kabut..mana la sempat nk pegi bank withdraw duit bagai...ntahlah..xfaham kdg2 ngn private hospital ni..agaknye kalu bleh nk duit selonggok kt depan mata dia kot br puas ati..lebih pentingkan duit drpd nyawa org..ikutkan nk je aku sue KPJ ni tp bile pikir balik semua tu ketentuan Yang Maha Esa, aku batalkan je niat aku..pihak Insurans pun agak kecewa ngn kerenah birokrasi KPJ ni..xpelah, benda da berlalu pun...arwah tetap xkan kembali..

4 Mei 2013 aritu cukup setahun arwah pergi..sehari sebelum rakyat Malaysia menunaikan tanggungjawab sebagai pengundi..sejak hari tu, perasaan rindu aku pd arwah semakin mendalam..ntah macam mana, ada satu mlm tu, elok2 waktu aku tgh menadah tangan memanjatkan doa pada Yang Esa, hati aku rs sayu sgt..rs rindu pd arwah..rsnye agak lama jugak aku xnangis bila teringatkan arwah..tp malam tu, aku jd lemah sgt..air mata aku xhenti2 mengalir..hingga satu tahap aku da xmampu nk tanggung semua ni dan aku ketuk pintu bilik adik..dan nangis kt bahu adik..aku xtau kenapa aku rs rindu sgt kt arwah..sedangkan pagi tu aku baru je ziarah kubur arwah..dan secara kebetulan pulak, sehari sebelum 4 Mei 2013 tu, aku demam teruk..sampai seminggu baru baik..semuanya secara kebetulan..mungkin demam rindu bak kata mama..n mungkin jugak arwah sedang merindui aku..

Aku harap sgt agar kami akan dipertemukan semula di sana..sememangnya aku sedang menanggung satu perasaan yang aku sendiri xdpt nk luahkan dengan kata2..hanya Dia saja yang tau apa yang aku rasa di saat n ketika ini..

Monday, 29 April 2013

Demam PRU-13...

Assalam..

Sekarang ni mana2 kita pegi org dok heboh pasal PRU..semuanya sibuk cerita pasal calon2 yang bertanding..ade jugak yg sama sibuk berkempen..kalu kt jln raya memang happening la kannnn..penuh dgn poster calon n bendera parti2 yg bertanding...SPR da umumkan tarikh mengundi iaitu pada 5 Mei 2013..actually tarikh tu sehari selepas genap setahun arwah hubby tinggalkan aku..4 Mei 2012..tarikh yang memang akan terpahat dalam minda aku..tarikh yg mengubah segala-galanya...

Tak sangka, da setahun kannn..tp sayang aku pd arwah xpernah berubah..malah makin bertambah..Insya Allah 3 Mei nanti aku n family arwah akan buat Kenduri Tahlil sikit utk kawan2 dan jiran2 kt TTDI...pastu 8 Jun nnt aku n family aku pulak yg akan buat utk family, kawan2 n jiran2 kt umah mak aku..even da setahun arwah pergi, aku xpernah rasa jemu utk ziarah kubur arwah..mcm yg aku pernah bgtau..aku akan rs tenang sgt bile berada kt kubur arwah..

Semoga aku akan lebih tenang menghadapi hari2 mendatang..aku yakin, Allah telah tentukan yang terbaik utk aku..Insya Allah..


Wednesday, 24 April 2013

Renungan Bersama...

Assalam..

Sedikit perkongsian yang diterima daripada Tweet @AllahMyKing..

"You refuse to forgive people and yet on the Day of Judgement you will stand bare, begging Allah to forgive you..."

So, marilah kita sama-sama memaafkan kesalahan org lain terhadap kita sama ada yg kita sedar mahupun yang xsedar..aminnn..

Friday, 19 April 2013

Jumaat yang barakah..

Assalam...

Just nak share arini during lunch hour, aku n kawan2 aku (kak sarie and Haida) ke SACC Mall utk luncheon..da plan lama pun tp sebab masing2 ade urusan so da byk kali jugak la postponed..akhirnya plan kami jadi jugak arini..lgpun aku da janji ngn Ksarie nk belanja dia lunch sempena besday dia bln March aritu..so ktorg decided lunch kt Nando's..tp memasing lupe nk snap gambar..sambil makan kami bersembang2..mcm2 topik la yg kami gebang2..okay stop cite psl berjimba2an itu...

Sempena hari Jumaat yang penuh keberkatan ni, jom kita sama2 bermotivasi..semoga usaha ini sedikit sebanyak memberi peringatan dan pengajaran kepada kita semua..termasuklah aku..ntah esok atau lusa kita akan dijemput Illahi..manala tau kan..so marilah kita sama2 bermuhasabah diri..betulkan kesilapan kita dulu baru la nk tegur org..ooo ye..lupa plak..aku ade dgr usrah dari sorang ustazah ni..pasal dosa menghina ciptaan Allah..ciptaan Allah ni ada pelbagai rupa dan bentuk..sebenarnya apa yang Allah cipta tu da cukup cantik..mungkin di mata manusia kita xcantik, tp tetap cantik di sisi Allah..lg satu, xperlu nak bangga sangat dengan rupa paras kita sebab bila mati, kita ni sama je semua..pakai kain kafan putih jugak..disaluti bau2 dari kapur barus..muka pucat lesi je..kaku dan hanya mengharapkan org utk menguruskan jenazah kita..ustazah cakap kalu kita suka hina ciptaan Allah, masa kat akhirat nnt, Allah akan jadikan kita lg teruk dari org yg kita hina itu..ermmm..satu ingatan yg sangat berguna dari ustazah..semoga aku dapat jadikan sebagai panduan..






Tuesday, 16 April 2013

Motivasi Pagi....




\






Offer datang lagi...

Assalam..

Da pukul 1.20am aku xtido lg..ni sume angkara minum cappucino coffee ms kt bilik gerakan td..adehhhh..selalunya time ni da nyenyak tido..confirm pg nnt kt opis aku lemau..

Xpelah,gagahkan jelah pg nnt..oo ye..mlm ni nk share sikit psl offer yg aku terima..ptg td aku dpt call dr Brunei..offer keje kt sne..masuk ni da 3 kali diorg offer..hmmmmmm..1st time ms aku n haida g Brunei bln Nov last year..actually husband kwn aku tu offer kami berdua..siap bg rumah n kete..gaji xpayah ckp la..mmg kalu convert duit M'sia 5 angka gk la..husband kwn aku tu antara owner construction company yg besar kt Brunei..top company jugakla..kebetulan ms tu dia mmg ngh cr engineer..utk water resources kt Brunei..tp ms dia offer tu kami igt main2 je..so xdela amik port sgt..selang bpe ari pas kami blk M'sia, kwn aku Whatsapp..bgtau husband dia serius nk offer kami keje..tp ms tu aku ckp ktorg xnk..mujur kak sha faham n xpaksa..cume dia ade pesan, kalu tetibe berubah hati, cepat2 inform dia..lgpun k.sha ckp dia boring kt sane..xde gang nk lepak..sbb kt sane k.sha xde kwn yg sebaya..dia kne brkwn ngn wife kwn2 husband dia yg agak berumur..k.sha ni org KL..tp kawin ngn org Brunei..even dia sgt kaya,tp very low profile..

Balik kpd tajuk entri kali ni..actually ptg td ms ngh tggu org Astro dtg nk psg 2nd decoder, K.Sha call aku..memula tny kabar..sempat gk aku tny bile dia nk blk KL..tibe2 K.Sha tny aku..ieja nk x keje ngn kami? kami nk pakai sgt engineer utk projek kami..adehhhh..serba salah aku dibuatnya..gj yg dia offer mmg masyuk..hampir 10x ganda gj kasar aku kt sini..in fact lg tinggi dr offer Petronas yg aku dpt dulu..last2 aku ckp kt dia bg aku masa sikit utk bincang ngn family..so K.Sha ckp okay n take ur time..tp jgn lame2 sbb projek nk take off da..huhuhu..mmg pening dibuatnya...haruuuuuuu..kena jumpe advisor ni...helpppppppppppp....

Sunday, 14 April 2013

Confirm Booking...yahooooo..

Assalam..

Akhirnya selepas puas brfikir sedalam2nya, percutian yg dirancang Insya Allah bakal menjadi...actually aku plan nk bawak arwah hubby tp apekan daya, dia pergi dulu sblm sempat aku tunaikan janji aku pd dia..xpelah, walaupun tanpa dia, tp dia tetap dalam hati aku..so kemana destinasi percutian aku kali ni??hmmmmm..kali ni aku akan jelajah europe..hoyeeee..tiket da selamat booking n payment pun da settle..aku decide pegi turun kt london..tp blk dr german..utk kali pertama ni aku akan jelajah Great Britain, German, France,  Itali and Spain..next time bleh g tpt lain plak..

Actually utk kos keseluruhan percutian aku kali ni lbh kurang rm18k..termasuk return flight ticket n penginapan..duit shopping n mkn minum aku..setiap negara yg akan aku pegi nnt, ade kwn aku..diorg la yg akan bwk aku round2 kt sana..ade jugak kwn arwah yg akan jd tourist guide aku sbb aku g sne sorang2..beraninya la kannn..walauapapun, aku akan pegi lepas pilihanraya nanti sbb aku bertugas ms pilihanraya..kali ni aku jadi Ketua IT Pusat Daerah Mengundi..since tugas aku ms pilihanraya nnt agak penting, so skrg ni tiap2 mlm aku mmg busy..attend meeting, taklimat, kursus n mcm2 la..agak kelam kabut tp aku suka n happy..at least bleh kurangkan rs boring kalu dok kt umah..

Rasa xsabar nk tggu pilihanraya sbb abis je pilihanraya aku bleh fokus utk europe trip pulak...boring la kalu cuti asyik g negara seberang jek..;-p

Friday, 12 April 2013

Semoga berbahagia...

Assalam..

Just nk share berita gembira yg aku dpt sejak beberapa hari lg..ade sorg kawan aku xlama lg akan bertunang dgn pilihan hati dia..actually bakal tunang dia tu pun aku kenal..akhirnya hubungan mereka akn melangkah ke fasa baru jugak..Alhamdulillah..org ckp kalu da jodoh, xkemana kannn..utk meraikan psgn ni, aku awal2 da jnji nk dtg ms e-day diorg..n sebagai tmbhn aku akn sponsor kek utk pihak pompuan, handmade chocolate utk pihak lelaki..to be fair la kan..kalu x nnt ade yg kecik ati plak..lgpun dua2 aku kenal..so both of u...i wish u happy e-day in advance..may Allah bless both of u..and may happiness belongs to you until your last breath..waktu brtunang ni byk dugaan yg bkl korg hadapi..so tempuhi la dgn tenang dan bijak..love both of u..adiossss..

Birthday Celebration

Assalam..

Pagi ni aku n kwn2 di opis sempat menyambut ulangtahun kelahiran salah seorg staf kt sini..Actually besday dia smlm..tp td ms aku n sorang lg ank buah aku kuar, tibe2 terpikir nak beli kek..selepas selesai semua urusan, kami terus pegi Secret Recipe utk beli kek..kek yg dipilih da tentu la Chocolate Indulgence...ramai yg suka kann..so otw balik opis tu, aku pakat ngn anak buah aku, nk surprise kan besday boy..mmg haru jugak la sbb bile bukak pintu opis, besday boy ade plak kt depan pintu..mujur ms dlm kete aku da pakat ngn anak buah aku tu, utk cover aku..so dia pun tarik la besday boy..aku pun cepat2 la lari masuk dalam bilik aku utk nyalakan lilin...akhirnya, surprise kami pun menjadi jugak...so kt bawah ni ade gmbr yg sempat aku snap utk birthday celebration kali ini...to Solihin a.k.a Mr Soley, happy belated birthday my dear..moga jadi anak yg soleh sesuai ngn nama awak yea...n semoga terus maju dalam hidup..be mature okay..jgn byk main...hehehehe...adios....



Thursday, 11 April 2013

Cmne nak tau siapa yg guna nama Anonymous..

Assalam..

Entri kedua utk hari ini..saja nk bgtau cmne cara nak tau siapa yg view blog kite n komen guna nama Anonymous...hahahaha...even kita pakai nama apa sekalipun, sebenarnya kita bleh tau siapa yg komen tau...dengan bantuan komputer yang serba canggih zaman sekarang ni, senang je nk detect org tu..mujur aku ade kawan yg mmg PAKAR IT..dengan bantuan dia la aku dpt detect org yang menggunakan nama Anonymous itu...so u guys, hati2 la...guna nama samaran macam mana pun, senang je nk detect u all siapa, guna PC atau telefon dari mana..yg penting ada kawan dr bidang IT..call je dia n bgtau..then serahkan sepenuhnya pd dia utk detect siapa yang bukak blog korang..semudah memetik jari je beb.....hahahahhahahahahahahahaahahahahahha..gelak besar aku....

Satu malam di Greater Noida, Agra, India...

Assalam...

Hari ni aku nk sambung cite psl arwah suami aku..kali ni cite yg pernah aku janjikan dulu..sewaktu arwah kt Greater Noida, India..ms tu arwah duty utk F1 India..dia ke sana lebih kurang 10 hari..seperti biasa, bile berjauhan, telefon la yg jadi penghubung kami..setiap hari sepanjang arwah kat sana dia xpernah lupa utk call atau sekurang2nya whatsapp aku..biasanya sebelum dia mulakan kerja, time rehat n sebelum tido..macam2 yang arwah akan cite kt aku time tu..xlupa juga arwah akan tny khabar aku kt sini..nak dijadikan cerita, ada satu malam, arwah call aku...waktu di India lebih kurang 10mlm..waktu kt M'sia pulak lebih kurang 12.30mlm..arwah baru pas mandi n ready utk tido..kami berborak seperti biasa..tny aktiviti utk hari itu..tibe2 ms tgh rancak berborak aku dgr macam bunyi sedu sedan org menangis..aku diam..arwah pun diam..then aku tny kt arwah..'Ayg okay ke? nape nangis?'....ermmmm..sambil menahan sebak, arwah jawab pertanyaan aku...'ntahla..saya xtau kenapa sy rs rindu sgt kt awak..kalu bleh mlm ni jugak sy nk balik M'sia..nk jumpa awak..sy rs cm xlengkap hidup sy bile awk xde kt sisi sy..sy rindu sgt kt awk..' Aku yg dgr ms tu cube bersikap tenang..yelah, nk tenangkan org yg tersayang, so aku pun perlu tenang..padanya aku katakan, 'sabar yea syg..lg bape hari je nk balik kan...nnt ayg balik kite g holiday n spend time sama2..ayg dgr je lagu Salam Rindu dr Wali Band..bayangkan sy yg nyanyi lagu tu...' Lepas tu aku dgr arwah tarik nafas kuat..arwah terus cakap, 'esok saya nak gi Taj Mahal lepas abis kerja...saya harap satu hari nanti sy dapat bawak awak pulak..' Aku hanya mampu ucap terima kasih saja pada arwah..n sempat pesan belikan souvenir utk aku...hehehe

Lepas habis perbualan kami, aku senyum sorang2 macam org gila..hahahaa..sebenarnya aku cube tahan airmata dari mengalir sebab aku pun rindu sgt padanya...yg paling terharu bile arwah nangis sbb terlalu rindukan aku..sebelum tido aku anta whatsapp pada arwah..aku katakan yg aku turut rindukan dia..n aku xsabar tggu dia balik M'sia...

Nampak sayup je Taj Mahal tu..padahal arwah cakap dekat je..ms ni pagi n  berkabus..

Miss u Honey!!!

Again...I miss u damn much!!!!

*Ada org meroyan kt blog aku...ermmm..terasa ke ngn cite kt previous entry tu?? Bak kate pepatah la kan...siapa yg makan cili dia yg terasa pedas...jaga blog sendiri da la yek..xyah nk sibuk kan blog org...tq DEARRRRRRRRR...;-P

Wednesday, 10 April 2013

Topik Panas....

Assalam...

Mlm ni aku nk share 1 topik yg agak menarik utk dibincangkan..topik ni tercetus masa aku n kawan2 aku nyembang baru kejap td..topiknye pasal CINTA SUAMI ORANG!!!! Haaa...panas kan...dlm banyak2 cite yg kwn2 aku dok story mory, yg paling aku xlupe psl kisah kwn kpd kwn aku ni...yg trfeeling kt boss dia sendiri...bukan ape...secara automatik aku tringat kisah yg diceritakan oleh seseorg kt aku thn lepas..kisah tentang dia yg mghadapi dilema bile ade org yg tibe2 syok kt dia..sedangkan dia adalah suami org..yg da ada anak2 pun..aku tau sape yg dia maksudkn tu..tau sgt2..but then, i just keep it as a secret la..

Cuma aku pelik la, kenapa mesti suka kt suami org?? xfikir ke ape perasaan isteri n anak2 lelaki itu?? mmg betul cinta tu anugerah dari Allah..sapelah kita utk menafikannya..tp kan bleh dielak..xperlu tggu smpi da syg sgt br nk mengalah..ms tu nnt br la sibuk nk nangis smpi bengkak2 mata la konon...ishhh xfahamla..mungkin aku xberada di tpt diorg tp aku mewakili golongan isteri2 aku phm la ape yg seorg isteri rs kalu ade pompuan lain syok kt suami dia..isteri ni dia ade naluri semulajadi tau..dia bleh tau suami dia ade affair ngn pompuan lain ke x..aku xpernah alami tp aku tau ape yg seorg isteri rs sbb ade kwn2 aku yg alami benda ni..ntahler...xcukup ke lelaki bujang kt dunia ni smpi suami org pun nk..kalu suami org tu muda xpela jugak (tetap xsetuju)...ini da lebih kurang baya ayah sendiri...ermmmm..pelik kan...

Pada mereka2 di luar sana yg mengalami mslh seperti ni, sabar byk2 yea..yg penting doa pd Allah agar selamatkan rumahtangga kalian dari anasir2 JAHAT ini..diorg hanya tau perasaan sayang n cinta diorg yg konon2 je tp xpikir kesan kpd family si lelaki itu..so harap u all tabah la yea..aku doakan kalian dijauhi dari si polan yg GATAL n MIANG ituuuuuu...opsssssss..terlebih sudah...maaaaaaffffffff..

Tuesday, 9 April 2013

Think Positive....

Assalam..

Maaf sebab blog terpaksa di 'lock' buat sementara waktu dalam tempoh bertenang...fuhhhh..berblog pun ada tempoh bertenang ka??? hehehe..seperti entri trdahulu, aku ade maklumkan yg aku telah buat 1 keputusan yang sangat drastik dan mengejutkan ramai orang especially my friends...surat perletakan jawatan aku da pun sampai kt tangan big boss..actually sebelum surat tu sampai lg boss aku da tau coz aku ade whatsapp dia..boss aku tu mmg sgt concern..berpuluh2 gak whatsapp yg masuk dr dia..macam2 yang dia tny and nasihat...xkurang jugak dr anak2 buah aku and kawan2 yang rapat..semuanya bertanya kenapa perlu letak jawatan...pada mereka cukuplah aku katakan aku bosan dengan suasana kt tpt keje aku..yg tak pernah berubah dan aku yakin xkan berubah sampai bila2 selagi dalam hati ada perasaan dengki, iri hati, sombong dan xnak terima teguran. Bagi aku, aku boleh terima sebarang teguran kalu ianya teguran yang bersifat membina..kalu aku yg salah, aku bleh terima apa2 nasihat dan teguran dari mereka2..cuma aku terkilan bila niat aku disalah tafsirkan oleh mereka2 yang merasakan diri mereka hebat dan bagus..xpelah, nak buat cmne kan..redha je lah..dan aku tringat sepotong ayat 'Allah takkan merubah sesorang kecuali dia sendiri yang berubah'...betul la tu..macam2 cara yang kita buat kalu individu itu masih dengan sifat negatif xguna jugak kan...

Rabu lepas aku pergi ke satu tempat di negara orang..saja -saja untuk melepaskan penat dan release tension..sambil berfikir tentang masa depan aku..tanpa sebarang gangguan..telefon sengaja aku matikan..utk beri ruang dan peluang kepada diri aku bermuhasabah dan memikirkan perjalanan aku yang masih panjang..sebelum pergi ke tempat itu, aku terima whatsapp dari big boss...'Harap sangat utk pertimbangan..selamat dlm perjalanan. Moga Allah berkati dan kembali meneruskan cabaran di LUAS. Mereka akan ketawa melihat kelunturan semangat...' aku hanya mampu balas terima kasih dan aminnn...balik dari tempat itu, aku terima lagi whatsapp dari boss..'Surat masih dalam simpanan saya..ramai yang akan ketawa dan tindakan resign menjadikan lemah dan dinantikan oleh mereka..' selain dari boss, aku terima whatsapp dari kawan2 yang lain juga..xkurang juga yang datang n jumpa aku personally..sampai ada yang hampir menitiskan air mata bila aku katakan aku tetap dengan keputusan tersebut..mereka masih cuba untuk memujuk dengan pelbagai kata nasihat..aku sangat hargai keperihatinan mereka terhadap aku..pada mereka aku katakan, aku perlukan sedikit masa untuk berfikir semula..pada boss juga aku katakan yang sama..

Berbekalkan semangat dan sokongan dari mereka2 yang ada di sekeliling aku, aku buat keputusan yang tekad dan muktamad..memikirkan tanggungjawab aku pada kerja yang telah diamanahkan, aku whatsapp pada mereka..'Decided to stay at LUAS n keen to assist LUAS to achieve our mission with support from my beloved friends who always be there when i need them..' Hasilnya...banyak whatsapp yang aku dpt dr mereka termasuklah boss aku..aku tau, aku bukan yang terbaik tapi bak kata boss aku..'Teruskan perjuangan. Biar manusia xsuka tp yang penting Allah suka dan redha serta diberkati'...Alhamdulillah, kerana Allah telah bukakan jalan buat aku dalam menentukan keputusan yang harus aku pilih..Insya Allah, dengan semangat baru ini aku akan teruskan cabaran di tempat kerja aku sekarang..biarlah mereka2 dengan cara mereka..biarlah mereka terus mengata atau membenci aku..aku xde kuasa utk menghalang mereka dari terus berperasaan begitu..yang mampu aku katakan...BUKAN DIORANG YANG BAYAR GAJI AKU!!!!! dalam hati aku hanya mampu berdoa agar satu hari nanti semua ini akan berakhir...pada mereka, aku mohon ampun seandainya aku ada melukakan hati mereka..sejujurnya aku telah maafkan mereka ikhlas dari sanubari aku..setiap malam sebelum tidur aku sentiasa memaafkan mereka yang menyakiti hatiku sama ada yang aku sedar maupun tidak kerana aku takut aku xsempat untuk memaafkan mereka..bimbang ajalku tiba di kala aku sedang nyenyak diulit mimpi..aku mengharapkan agar mereka juga begitu..sentiasa memaafkan dan sentiasa berfikiran positif..Hidup ini tak lama..kematian sentiasa menghampiri kita setiap saat...xsalah kalu kita sentiasa bermaaf2an..Allah akan memuliakan hambanya yang sentiasa memberi maaf dan menjaga silaturrahim..itu yang sentiasa aku ingat..Insya Allah..






Monday, 1 April 2013

Kata Putus..

Assalam....

Actually xde mood nk post new entry..mood da ke laut..semangat da makin pudar..xtau camne nk luah kan apa yang aku rs saat ni...bukan putus asa dengan hidup sbb berdosa kalu kita putus asa dengan hidup kita kan..cuma aku rs macam kosong je life aku sekarang ni..kadang-kadang rs bosan...ermmmm..ntahla..banyak faktor kot yg buat aku jd cmni...antaranya suasana kt tempat kerja..honestly aku mmg da bosan sangat ngn tpt kerja aku...org2 kt opis aku asyik la nk bermasam muka..pas satu isu ke satu isu yg lain pulak..tension n stress sgt la...yg sorang rs cam diri dia tu hebat sangat...semua org salah..dia je yg betul n baik..n rs cam lawa sangat la konon...semua org pun dia nk pengaruh jgn kawan ngn org tu, jgn kwn ngn org ni...suka sgt bawak mulut...pastu kutuk org tu xcantik la, org tu muka cam apa la....bila org kutuk dia, tau pulak nk melenting..ckp org meroyan..pdhal yang dia tu meroyan xsedar diri pulak kannn..haishhhh..xfaham tul...

Aku rs aku perlu buat satu keputusan muktamad..makin lama aku makin bosan dgn tpt kerja aku...xmcm masa mula2 masuk dulu..dulu mmg best..xde org2 yg dok suka menghasut n memecah belahkan hubungan org..tp sejak si dia yg perasan vogue tu masuk....hancur opis aku..pastu xnak ngaku pulak yg dia tu parasit..ckp org lain yg dengki la...ntahla..makin tension plak bile ckp pasal dia..

So...aku perlu decide secepat mungkin....Moga Allah bukakan jalan utk aku agar pilihan itu adalah satu pilihan yg tepat...aminnnn....

Thursday, 28 March 2013

Tak suka!!!!!!!!

Assalam...

Aku xsuka orang yg mudah sangat nak cakap rindu dan sayang pada seseorang yg baru dikenali...bagi aku, dia memang berani mati punya org..xsampai seminggu kenal da berani nak feeling2...sedangkan aku pernah ckp yg aku belum ready lagi untuk semua tu...aku masih sayangkan arwah suami aku...seboleh2nya aku xnk kecikkan hati sesapa..mmg aku xbleh nak halang perasaan org terhadap aku...tp aku mohon sgt..hormatilah hak aku..

Kadang2 semua ni wat aku bertambah stress...sedangkan aku sgt memerlukan ketenangan...memang berat sungguh dugaan buat aku...satu persatu ujian diterima..banyak hati yang perlu aku jaga..keselamatan diri aku juga perlu difikirkan..aku perlu bijak menyusun kata agar tidak ada pihak yang berkecil hati..risau andai ada yang sampai berdendam..mudah2an Allah lindungi aku dari semua itu...rasanya macam nak nangis sepuas2 ati aku n nak luahkan pada arwah apa yang aku alami saat ini...

Tuesday, 26 March 2013

Tanpa Tajuk...

Assalam...

Alhamdulillah hari ni masih diberi kesempatan untuk menghirup udara dan bernafas di atas muka buku muka bumi ini...Hari ni jugak aku menggayakan fesyen baru bertudung..hahahaha..selalu aku pakai setakat pin kanan kiri..hari ni wat ala2 Hana Tajima la pulak...ayat xbleh blah

Sebenarnya nk cite, mlm td dua kali aku mimpikan arwah...mimpi pertama terus aku trjaga and sempat berfikir sejenak maksud mimpi tersebut...arwah datang kat aku n tanya kat aku samada aku masih setia pada dia atau x...muka arwah nampak sedih..dia takut aku da ada pengganti dia..padanya aku katakan...Ya, saya masih tetap setia pada awak..lepas je aku ckp cmtu, arwah terus hilang..masa tu la aku terjaga..

Untuk mimpi kedua rsnye xperlu aku cite..cukup untuk kenangan indah aku sahaja..cuma yang pasti arwah hadir lagi kali kedua mlm td dengan wajah yang sangat berseri...dan aku trjaga n tgk jam baru kul 5.12 pagi...dan pagi ni aku kerja dgn perasaan yang sangat gembira.....cume otw g keje td ms tringatkan mimpi pertama tu hati aku jadi sayu dan sedih...aku tau arwah sedang menunggu aku kt sana..kalu aku khianati janji kami, pasti arwah akan bersedih..


Monday, 25 March 2013

Aku Maafkan..

Assalam...

Semoga hari ini dan hari2 seterusnya aku akan lebih gembira dan diberkati Illahi..hari ni dengan rasa rendah diri aku maafkan mereka2 yang telah menyakiti hati aku sebelum2 ni..sebagai manusia biasa yang xlepas dari melakukan kesalahan, aku anggap perkara ini adalah lumrah kehidupan..manusia memang sentiasa diuji keimanan mereka..yang membezakan antara manusia yang beriman atau tak adalah tindakan mereka dalam menangani pelbagai masalah dan cabaran sahaja..syukur Alhamdulillah, Allah telah bukakan hati aku untuk memaafkan mereka2 itu..dengan harapan agar kejadian ini memberi pengajaran dan peringatan buat mereka..

Hari ni jugak aku rasa sgt bersemangat nk wat keje sbb da ziarah pusara arwah suamiku..semalam dan sabtu aku tak dapat ziarah seperti kebiasaan yang aku lakukan kerana tuntutan tugas..Alhamdulillah harini Allah mudahkan segala urusanku..satu perasaan yang sangat tenang dan mendamaikan sebaik kaki aku memijak tanah perkuburan tersebut...sungguh aku rindukan suami aku..setiap hari aku tertanya2 bila waktunya untuk kami bertemu semula..semoga Allah mendengar setiap doaku dan Insya Allah satu hari nanti kami akan dipertemukan semula..aminnn...

Saturday, 23 March 2013

I feel good...

Assalam,

Just wanna share with u guys..that i feel good and happy today..sooooo happy...da lame kot xrasa happy cmni..since arwah pergi tinggalkan aku..utk kawan aku tu, thx beb sebab wat aku happy..hope our friendship will last forever..

Friday, 22 March 2013

323 Hari..

323 hari berlalu tanpa dia yang bernama Suami...Al-Fatihah buat suami yang sentiasa ku rindui..Allahyarham Ronni Zulhamdi B Abdul Majid...

Mudah melafazkan maaf tapi...

Assalam...

Pagi2 mood aku ilang..gara2 sorang hamba Allah kt opis aku ni..niat dia mungkin baik kot sbb nk mintak maaf kt aku ats ape yg berlaku semalam..tp serious...hati aku sakit sgt...so xpasal2 dia kena sembur la ngn aku pg td..mmg aku geram sgt ms tu..hilang respect aku kt dia..senang je mintak maaf kann..tp ade ke dia pikir kesan yg aku dpt akibat perbuatan dia yg x amanah tu????


Frustrated...

Assalam...

Aku rasa sgt frust ngn keadaan di opis sekarang ni..seems like nobody can be trusted anymore!!! mmg aku da malas nk percaya sape2 pun da....fed up!!!!! Aku da xkuasa nak ambik tau pasal opis lagi..lantak la ape nk jadi pun..pedulik laaaa...mmg aku xpercaya sape2 lagi da......that's it..

Thursday, 21 March 2013

Tak Faham...

Haiii la manusia..napelah ade manusia cmni..sungguh xfaham dgn perangai mereka2 ini..yg sorg perasan bagus..yg sorg plak xamanah..so frustrated..makin berkobar2 plak aku nk resign..London tu da menggamit2 aku je..cm semangat blk nk migrate..

Janji yang tidak tertunai..

Assalam semua..

Hari ni aku kembali bekerja seperti biasa..pg ni Alhamdulillah dapat berkongsi rezeki dengan anak2 buah aku kt opis..kami sarapan di McD Seksyen 3 bersama-sama..sebagai penghargaan trhadap sumbangan dan sokongan mereka pada aku selama ni..

Entri kali ni aku nk cite sikit pasal janji2 aku pada arwah suami yang tak sempat nk ditunaikan..Antaranya:

1) Nak bawak arwah pegi bercuti kt Pulau Perhentian sebagai hadiah anniversary kami tahun lepas..
2) Nak bawak arwah pegi menunaikan umrah tahun 2014..
3) Nak bawak arwah melancong ke Europe tahun 2014...
4) Nak belikan arwah Super Bike...
5) Nak kurus macam masa zaman sekolah dulu..berat 45kg okay!!
6) Nak beli kereta baru utk arwah...

Hmmmmm...tu la antara janji aku pd arwah yang tak sempat nk ditunaikan..so now, aku akan cube tunaikan janji aku pd arwah mana yang boleh..n yg penting..contoh nk pegi umrah..walaupun xdpt bawak arwah, Insya Allah aku akan buatkan umrah utk dia..doakan agar Allah beri kesempatan pada aku yea...Insya Allah...aminnnnn...

Wednesday, 20 March 2013

Mudahnye melafaz sayang..

Assalam..

Hari ni aku hanya berehat di rumah..MC..demam panas pulak..sejak arwah xde ni,makin kerap pulak aku jatuh sakit..ujian utk aku barangkali..apapun aku bersyukur atas nikmat yang diberikan ni..Entri kali ni nk cite psl sesorg yg baru aku kenal xsampai seminggu pun..sesorg tu adalah kwn arwah..yg baru tau pasal ketiadaan arwah..

Aku hny kenal melalui WeChat..tgk dr profile picture shj..umur aku agak dlm 40++..arwah mmg ramai kawan dr pelbagai usia..so xmustahil la kwn2 dia ada yg lebih berusia dr kami..ape yg aku nk cite ni semua psl hamba Allah itu..aku xtau knape dia mudah sgt nk lafaz perkataan sayang pd org yg br kenal..even xpernah jumpa pun..mudah sgt nk ckp sanggup temankn aku, bleh bahagiakn aku..malah bleh manjakan aku..xfaham dgn org mcm ni..atau org mcm aku ni..yg pegang status balu ni mudah sgt org nk amik kesempatan? Syukur aku diberi kekuatan oleh Yang Maha Esa utk berterus terang dgn dia..aku katakan, aku belum bersedia utk semua itu..kerana cinta dan sayang aku masih utuh utk arwah suami ku..pdMu Ya Allah,andai permintaanku ini tidak menjadi suatu kesalahan,Kau kabulkn la Ya Rabb..Aku mohon pdMu agar hatiku Kau tutup serapat2nya dari mencintai lelaki lain selain dr arwah suamiku..aku mahu bersama suamiku kembali di alam yg abadi nanti..Aminnn..

Monday, 18 March 2013

Sakit Tekak...

Since hari Sabtu tekak mule rasa perit...petanda nak demam..memang aku kalu nk demam, petanda dia sakit tekak..lepas beberapa hari sakit tekak, baru demam datang..tambah pulak semalam ms kt Gambang aku dok menjerit je..huhuhu..lagi la haru...Semoga cepat sembuh..aminnnn...

Bukit Gambang Water Theme Park..

Assalam..

Semalam aku n family ke Bukit Gambang Water Theme Park..kami 14 orang naik 3 kereta..cadangnya nk gerak pas subuh lebih kurang jam 7.30pg..tp biasalah, org yang ade anak kecik mmg lmbt la siapnye..hehehe...so kami gerak kul 8.30am..lebih kurang kul 11.30 kami sampai..itupun da tolak +-1jam berenti sarapan n melepaskan segala hajat..ini kali ke-2 aku sampai ke theme park ni..1st time masa opis aku wat kursus bulan Jan aritu..kali ni pegi sbb aku dpt 10 voucher discount..rupe2nya, ms nk byr tiket tu, adik yg jaga kaunter tu ckp, 1 voucher valid utk 6 org..so kami guna 2 voucher je..since expiry date nya da dekat, kami let go voucher tu kt org blkg kami..nk simpan pun xgune..xtau bile nk g lg kann...

So, lepas byr n amik tiket, kami pun mulekan penjelajahan kami ke segenap ruang yg ada kt theme park tu...aku main semua permainan yg ada..sbb ms pegi bln 1 aritu x semua aku main..kali ni aku main sepuas2 ati sampai penat..lebih kurang 3jam kt dalam tu, kami siap2 nak balik..perut masing2 pun da lapar..nk mkn kt dalam tu mmg xlalu la..mahal sgt okay..air pun sampai 3 hengget satu cup..da setel segalanya, kami gerak ke Jaya Gading..tempat jual keropok lekor..mmg niat nk singgah sbb nk beli keropok..kebetulan kt situ ade tpt makan sekali..so kami makan kt situ je lah..masakannya sedap jugak..yg penting dpt ikan patin msk tempoyak..pergghhhh..sedap sgt...utk 14 org makan, total cost RM89.00..bleh thn gk harga dia..berbaloi ngn rasa yg ada tu..

Siap je makan, kami start shopping keropok lekor..aku beli kt tpt aku beli masa mule2 dtg aritu..kali ni beli xbyk sgt sbb kt umah aku sape je yg ada..keropok lekor pun beli utk rumah mak aku..dalam 30 batang..kakak aku je yg beli byk..lepas shopping kami terus gerak balik..singgah R&R Gambang utk solat Asar dan Jamak Zohor sekali..masa ni aku pulak bawak kete...adik aku da ngantuk..dari situ kami terus ke Klang..lebih krg kul 6.15 la waktu kami gerak tu...Alhamdulillah sampai umah mak aku kul 8.15malam..adik aku yg sorang lg tertinggal kt belakang..dia sampai lewat 30 minit..dia cakap aku macam pelesit bawak kete..hahahah...mana tak nye..aku drive lbh krg 150-180km/jam..dulu cite2 nk jd driver go-kart..tp arwah xbagi..so lepas gian kt highway la kann...

So tamatlah percutian kami kali ni..nxt trip xtau lg nk g mana..hopefully kali ni dapat kumpul semua la..sbb trip ke gambang ni ada sorang adik aku n wife dia xdpt join sbb wife dia nk konvo..xpelah, nxt time Insya Allah kite g ramai2 lagi...gambar percutian kali ni ade kt kamera abg ipar aku..xsempat nk copy lg...nnt la aku share...

wassalam...

Sunday, 17 March 2013

Semoga Engkau Damai Di Sana..


Semoga dirimu damai di sana..
takkan ku jemu untuk mengunjungi pusara mu walau seribu rintangan yg datang..
kerana di sini aku merasakan ketenangan yg tak dapat ku temui di tempat lain..
semoga kita kan bertemu kembali..di Syurga yg Abadi..Aminnn..

Saturday, 16 March 2013

15 Mac...

Assalam...

Kenapa dgn tarikh 15 Mac tu yea....actually tarikh tu arwah declare sbg tarikh kami start couple ms skolah dulu..aku sendiri xigt bile kami start couple..rupe2nya arwah igt n dia yg declare..so since that, every year kami akan celebrate tarikh tu...kire cm anniversary hubungan kami la..tp x la celebrate beria...just wish each other n bg present..tu pun xselalu bg sbb kami utamakan anniversary nikah..cume thn lepas (2012), masa arwah wish kt aku dia ade tny kt aku..samada aku perasan atau x ngn tarikh 15.3 tu..aku tny dia blk ape dia sbb aku xnmpk pulak ape yg trsurat n trsirat di sebalik angka 15.3 tu..then arwah bgtau..kan tarikh tu kalu dipusing2kan sama cm tarikh nikah kite..ha ah la..br aku perasan..kami nikah 31.5..so tiga2 angka tu ade kat dua2 tarikh tu...serious aku xperasan selama ni..anniversary thn 2012 iaitu lbh krg 1bln 1/2 sblm arwah tinggalkan aku, dia wish aku ngn ayat yg lbh kurang cmni..hepi anniversary my dear wife..sy harap hubungan kita akan kekal selama2nya..sy sygkan awak lebih dr sy sygkn nyawa sy..sy xbleh hidup tanpa awak..

tulah ucapan terakhir dia utk anniversary kami yg terakhir...dan aku xsempat nk terima wish utk anniversary pernikahan kami pulak..ms 31.5.2012 aritu aku sedih sgt..mlm 31hb tu aku nangis sepuas ati aku..sampai bengkak2 mata aku..ada masa aku rs aku xcukup kuat nk hadapi ujian ni..ntahla..setiap hari aku mohon pdNYA agar berikan aku kekuatan utk menempuh ujian yg Maha Hebat ini..semoga satu hari nnt aku akan jd lebih kuat dan semoga cinta kami bersatu kembali di SANA..Amiinnnnn....

Thursday, 14 March 2013

Tak Sihat.....

Assalam..

Hari ni trpaksa amik EL coz xsihat...perut wat hal pulak..pdhal makan roti telur je ms berbuka..mungkin kari n dal tu pedas sgt..perut pulak kosong..aku kalu sahur mmg xmkn..minum je..mungkin angin kot..so aktiviti arini melepek kt ats katil je..

Wednesday, 13 March 2013

Tempat yang menenangkan...

Setiap kali rasa serabut atau jiwa kacau, aku akan pegi tpt ni..kat sana aku rs damai sgt..tenang je jiwa aku..aku bebas utk bercakap walaupun sendirian..tp aku yakin dia mendengar...malah Yang Maha Esa juga mendengar keluh kesah ku..dulu tpt ni plg aku takut nak jejak..even kalu lalu pun rs gerun..biasalah, dgr cite org2 tua byk sgt..sampai terpengaruh...tp skrg, tpt ni lah yg paling mendamaikan jiwa aku selain dari baca Al-Quran dan solat..tempat yang aku maksudkan ialah pusara arwah suami aku...serious aku sgt tenang bile di sana..aku bleh luahkan ape sj yang trpendam pada dia..mmg dia xbleh jawab..tp aku yakin dia dgr ape yg aku katakan..melalui pembacaan aku dr buku2 agama yang aku ada, mmg dijelaskan..setiap roh yg menghuni kuburan, boleh dgr bunyi derap selipar/kasut org yg menziarahinya..roh juga bleh dgr setiap butir bicara yang disebutkan oleh penziarah tersebut..cuma roh tidak mampu utk membalasnya..sebab itu, setiap kali ke sana, pasti ade sj cerita yang aku sampaikan pd arwah..dan aku tak lupe bgtau dia yg aku terlalu rindukan dia...

Our Love Story...

Assalam...

Entri hari ni nak sambung lg kisah kami..kali ni cite lepas sekolah pulak...kebetulan lepas SPM family aku decided utk pindah semula ke Selangor...actually start aku darjah 5 family aku merantau jauh ke Terengganu sebab ikut ayah aku keje kt sana...kat sini best sebab rumah tepi pantai...so lepas UPSR kami pindah pula ke Pahang..kali ni kami duduk di ceruk Felda..Bandar Jengka (sekarang da tukar nama jd Bandar Tun Razak)..bile ayah aku bgtau nk pindah ke Selangor balik, aku la org yg paling happy...sebab bleh dekat ngn arwah...kalu x, kami berhubung via telefon je..tu pun curi2 call sebab takut kena marah ngn ibu aku..hahaha..yg sedihnya, masa aku kt pahang tu, arwah kena pukul ngn org mana ntah..cite arwah, org tu silap pukul..dia nak pukul org lain tp arwah yg kena..kesian arwah..so dia kena tahan kt wad n kena jahit kt kepala n belakang badan dia..(aku selalu tgk parut kesan tetak tu..serious ngeri...) kesian sayang aku tu...sebab tetakan tu sampai akhir hayat arwah dia menanggung sakit kt belakang badan dia...dia kerap rs sakit kt tulang belikat..so setiap hari dia mmg akan mintak aku picitkan belakang dia..

Lepas family aku pindah (aku da balik awal dulu n duduk ngn arwah nenek aku), aku wat keje part time sementara tggu result SPM..arwah aku xingat la dia watpe pas SPM..tp yang pasti badan dia naik mendadak pas SPM tu..sib baik muka dia ala2 baby face..chomelllll je...hubungan kami masih seperti masa kt sekolah..time ni aku keje kt klinik gigi kt Bdr Baru Klang..kadang2 arwah dtg tpt keje aku..bawak makanan utk aku..kdg2 kami keluar dating..sampailah hari result SPM keluar..sehari sebelum tu aku resign and malam tu kami naik bas g Kuantan..sbb pagi2 sebelum kul 9 kami nak kena amik bas ke Muadzam Shah pulak..kami pergi dalam 5 org n gerak dr KL kul 12 mlm..mlm tu sepanjang dlm bas aku ngn arwah borak panjang..sampailah kami tertidur..sedar2 kami da sampai Kuantan..so terus cari toilet and mandi...n gerak g sekolah pulak..masing2 da berdebar-debar..arwah masa tu da start pakai hp..aku je yg xmampu lg time tu..hehehe..so dipendekkan cite, sampai je sekolah kami terus jumpa cikgu utk amik result..time tu xramai lagi yg dtg amik..arwah amik dulu, pastu baru aku..Alhamdulillah, kami dua2 berjaya dapat pangkat 1...cuma result aku lebih baik dari arwah..ape2 pun kami tetap berjaya..salah satu janji kami masa kat sekolah dulu da pun tertunai..

So, lepas pada tu aku dpt offer buat Diploma Kejuruteraan Awam kt Politeknik Shah Alam..arwah pulak dapat offer Diploma Interior Design kt UiTM Seri Iskandar...in other word, kami harus berpisah semula...huhuhu...sedih tau time ni..tp arwah janji ngan aku yg dia akan call aku tiap2 hari and setia ngn aku..aku pun sama....bile da start sambung belajar ayah aku hadiahkan aku hp..so senanglah aku nk contact ngn arwah..ingat lg time mula2 pakai hp...mana boleh sms bagai...nak top up pun mahal time tu..plg murah pun RM30...so, kami wat keje jahat lg..hahaha..arwah dia akan call aku setiap ari kul 3@4 pagi okkayy..sebab nk curi line..hahahaha...time ni mmg aku da tido tp hp letak kt sebelah bantal n ringtone pasang kuat2..sebab xnak trlepas call dari arwah..

Tapi adatlah kan..setiap hubungan ada pasang surut nya..kami pun xterlepas dari semua tu...ada masa bahagia, ada masa brgaduh..cuma ape yg boleh aku cakap, byk yg bahagia dr gaduh sebenarnya..kalu kami gaduh pun biasanya xlama...paling lama pun 1/2 hari...pastu masing2 rasa rindu..sampailah akhir hayat dia..macam tu la kami..adatla kan dlm rumahtangga..kdg2 mesti ada perselisihan faham sikit...lepas je aku tamatkan Diploma aku terus wat degree..arwah pulak, pengajian dia kt Seri Iskandar xabis..bak kata dia...'saya ni best student..lecturer sampai cakap awk xpayah la dtg kelas lg..da terror..'hahahaha...dia dismiss sbb selalu ponteng kelas..so ms final exam, xleh nk jawab n ade paper yg xbleh nak amik..aku da puas mmbebel..dia ckp dia rs xminat pulak dgn course tu..so dia tukar plak course lain..amik Art & Design kt UiTM Shah Alam..tp ntah mane silapnya, dia dismiss lg...arwah cakap hati dia memberontak..dia rs course tu macam xmasuk plak dgn jiwa dia..so aku tny dia, ape yg dia nk sebenarnya...dia luahkan kt aku, dia nk belaja automotive..memang itu rupanya minat dia..so dia pegi belajar automotive kt Kajang and kat Sime Darby Training Centre..sampailah Level 2 SKM..praktikal kt Auto Bavaria..syukur nasib dia baik..dapat pulak join Formula BMW team..jadilah dia mekanik sepenuh masa untuk kereta2 lumba..aku pulak time ni tgh wat degree..serious aku cakap, ms aku wat degree ni arwah la yg byk support aku dr segi kewangan..sewa rumah aku dia tlg byrkan..belanja aku..stationaries aku pun dia belikan..masa ni dia da mula ke overseas...setiap kali pegi mmg lama la...n pulang xpernah dgn tgn kosong....mesti ade something utk aku...

Setiap kali dia g overseas, dia mesti call aku...time tu pakai prepaid lg..so nnt aku la yg tlg belikan top up utk dia bile kredit da abis..hehehe..owh yea..arwah ni seorg yg sgt concern tau..especially bab pelajaran aku..dia mesti tny assignment da buat ke belum..da study ke..n macam2 la..ermmmm..dia sgt supportive..lepas aku abis degree, masa raya ketiga tahun 2006 macam tu, arwah cakap mama, babah, paklong n maklong dia nk dtg rumah..nak merisik..aku belum start keje time tu..serious, I'm speechless..sebab angin xde, ribut xde, tibe2 dia cakap cmtu..xsangka yang dia betul2 nak tunaikan janji dia pada aku time sekolah dulu..so masa rombongan merisik datang, kami tetapkan tarikh utk bertunang..so 3hb Dis 2006 kami bertunang dengan penuh meriah...arwah ada anta sms aritu.."Selamat bertunang sayang..arini awak da jadi tunang saya..da jadi sebahagian tanggungjawab saya.." masa sarung cincin tu arwah lepak kt umah maklong dia..xjauh pun dari rumah aku..lepas je abis upacara sarung cincin, aku call arwah suruh dtg rumah..ayah aku suruh dtg makan...tema kami petang tu colour purple..meriah sgt time tu..arwah pun happy je..dia siap puji make up aku..

Dalam tempoh bertunang tu, org cakap darah manis kan...n byk dugaan dalam tempoh tu..yup..memang aku akui..byk sgt dugaan nye...kami asyik bergaduh je...sampai satu tahap, babah arwah decided utk pisahkan kami dalam tempoh sebulan..masa tu genap setahun kitorang tunang..dlm 2007..bulan Dis..babah cakap, dia bg tempoh sebulan utk ktorg muhasabah diri..cari salah masing2..jgn asyik nak salahkan pasangan..syarat babah mmg ketat..sungguh menguji..kami tidak dibenarkan berhubung langsung..baik call ataupun sms..sape yg langgar syarat ni, automatik dianggap xserious n hubungan akan putus terus..ermmm..keras kan bunyinye...so mmg kami ikut syarat tu..aku n dia mmg xde call even sms each other..dlm tempoh sebulan tu, mmg rs rindu sgt2 kt dia...time ni mmg aku selalu berdoa pd Allah agar bukakkan hati dia utk terima aku seadanya n kami dapat disatukan sebagai suami isteri...dari jauh (xdelah jauh mana pun..klang ngn shah alam je..) aku menunggu dan terus menunggu tempoh hukuman kami berakhir..aku cume brhubung dgn mama je..itupun curi2 call time mama keje..kalu x..abisla aku..dr mama, aku dpt tau arwah akan ke Dubai Januari 2008 utk 2 minggu..sedih sgt sbb xdpt nk anta dia ke airport..sbb selalu aku anta..kali ni xdpt pulak..aku cuma mampu doakan keselamatan dia di sana..kalu ikutkan, dia balik je dr Dubai tu sepatutnya hukuman kami tamat n arwah n aku kena buat keputusan depan babah n mama..

Xsangka pulak arwah g Dubai xsampai seminggu..patutnya 2 minggu..tp sebab arwah xsihat kt sana..dia demam..kebetulan time kt sne tgh musim sejuk..arwah xtahan..so dia kena demam panas..then, boss dia anta dia balik..lepas 3 hari dia balik, babah call aku suruh dtg rumah..ms ni, aku br je start keje kt tpt keje aku skrg..arwah xtau pun aku da tukar keje..mama je yg tau..dia trkejut masa mama tny aku depan dia pasal tpt keje baru..so aku pun citelah yg aku dpt keje kt Gomen..Serious, lepas sebulan lebih xjumpa, aku rs rindu sgt kt dia..dia pun senyum je ms nmpk aku masuk rumah..tp dlm hati, aku berdebar2 sgt nk tggu keputusan dia..keputusan aku pulak??aku da tetapkan utk teruskan hubungan ni..kecuali kalu dia yg tarik diri..aku xleh wat ape la..

So masa babah tny arwah, dia pandang aku..aku cume jungkit bahu je mohon kepastian dr dia...ni ayat dia...'masa kt Dubai aritu, onnie (dia bahasakan diri dia Onnie kt parents dia) sakit..Onnie xigt ape da..yg Onnie igt cuma Ieja je..sebab selama ni kalu Onnie sakit, ieja sentiasa ada..ieja sentiasa pastikan yg terbaik utk Onnie..serious Onnie rs Onnie masih perlukan Ieja dlm hidup Onnie..Onnie xnak org lain..'...masa dgr tu aku nmpk muka mama happy and lega sgt..sbb mama ade call aku dlm tempoh hukuman kami tu..mama personally cakap, mama xnk org lain jd menantu mama..mama nk ieja jugak..sbb mama rasa ieja memang boleh jaga anak mama..touching kan...so lepas tu, babah tny aku pulak..dgn senyuman yg paling indah (citt) aku ckp aku nk teruskan jugak..aku masih sayangkan dia..so, terus aritu jugak babah bgtau nak dtg umah parents aku seminggu dari hari itu utk tetapkan tarikh nikah n majlis perkahwinan kami..Alhamdulillah lega sgt..syukur pada Allah yang merestui dan mmberkati hubungan kami...

So, 31hb Mei 2008 ditetapkan sebagai tarikh pernikahan kami..dari bulan 2 sampailah saat2 akhir sebelum kami dinikahkan, kami jadi sibuk sgt..masing2 dgn keje n persiapan majlis perkahwinan kami..hati aku time tu sungguh berbunga2...xsabar pun ade..arwah pun selalu cakap, xsabar nk jd suami aku..hehehe..tibe saatnya, lepas Zohor 31hb Mei 2008 kami sah bergelar suami isteri..majlis kt rumah aku n rumah arwah mmg happening sgt..Alhamdulillah, akhirnya kami disatukan dan janji kami sejak 1999 tertunai juga dengan izin dariNYA..aku rs akulah org yg paling bahagia saat itu....arwah pun sama..aku tgk dia xhenti2 senyum..n ketawa...oh..really miss that moment...miss u hubby!!


Ni kat umah parents arwah...
Ni kat umah parents aku












Tuesday, 12 March 2013

Kerja sampingan aku...

Assalam...

Haa..tajuk entri ni menggambarkan apa yang aku buat kalu x keje atau slps waktu keje atau waktu cuti hujung minggu...hahahaha...semuanya berlaku secara kebetulan..ayah aku tanya kat aku, kalu ada org mintak tlg watkan assignment aku nak x? aku tny berapa dia nk bayar utk 1 assignment..so ayah aku cakap dia akan bg RM100 utk setiap assignment...aku mintak kt ayah aku assignment tu n tgk dulu sama ada aku mampu wat ke x..sebab takut xsama bidang ngn aku..aku amik Civil Engineering..kalu assignment tu utk budak finance atau banking..x ke naya??

So, lepas tgk soalan assignment tu terus aku ckp kt ayah aku okay setuju..so aku dpt 3 assignment yang perlu disiapkan ikut tempoh yang diberikan dalam kertas soalan tu..takat arini, da dua assignment berjaya aku siapkn..so da dapat RM200...assign #1 agak senang sebab kena buat essay pasal 'English Proficiency Among University Students and its impacts.'..assign # 2 tu nampak senang tp sebab bukan bidang aku..lebih kepada office management..tp since soalan dia very straight to the point, so Mr Google la tpt aku mencari maklumat..Alhamdulillah, berjaya siap within the time given...

So ini lah kerja sampingan aku selain dari menjahit manik n tudung....so kalu ade sape2 yang nak upah aku watkan assignment, silalah contact aku..tp dengan syarat, aku bleh faham bidang korang tu...kalu civil engineering, lagilah aku alu-alukan....adios....

Pertemuan Kami....Part 3

Assalam...hye all..

Harini nak sambung semula cite yang agak lama tertangguh...kisah pertemuan kami...harini da masuk hari yang ke 313 arwah pergi tinggalkan aku...tapi kenangan bersama dia masih tetap segar..rasa rindu xpernah hilang...

Dalam Part 2 aku cite cmne kami mula rapat..sumenya kerana satu surat..selepas insiden itu, memang kami semakin rapat..tp masih ramai yang xsedar dan perasan hubungan kami...sebab pada mereka kami mungkin rapat sebagai kawan sekelas..kami berjaya sorok hubungan ini hampir 2 bulan lamanya..memang xde siapa yang sedar even kawan-kawan rapat aku..aku sendiri xtau cmne kami boleh rahsiakn hubungan kami sampailah rahsia kami terbongkar...

So bila da ramai yang tahu, mulalah ramai yang bertanya cmne kami bleh couple sedangkan sebelum ni diorg tgk kitorg asyik gaduh je...ermmmm..susah aku nk cite satu persatu..hanya aku dan dia je yang tau..oh ye..time ni aku masih lagi berhubungan dgn senior aku..tp seingat aku, dalam 3 bulan selepas aku dan arwah couple, aku amik keputusan utk putuskan hubungan dgn senior tersebut sebab aku rasa susah cinta jarak jauh ni..cara putus???hahaha...zaman aku sekolah dulu mana ada hp...yang ada pun public phone..tp aku xtergamak la nk call dan bgtau aku nk putus via telefon..so aku decided tulis surat..surat tu pun sblm aku pos, arwah baca dulu..sbb dia nk tau aku betul2 jujur atau x..selang 2 minggu kot, aku dapat surat balasan dr senior itu..tp biasalah, bile anta surat kt asrama ni, warden yang akan baca dulu..aku pun pelik dgn peraturan mcm tu..xsangka warden amik keputusan utk baca surat tu waktu roll call malam..siap baca kuat-kuat...siot je.....da la mamat tu mention nama aku...kutuk aku itu ini..time tu, perasaan aku hanya Allah je yang tau...malu bukan kepalang laa...rasa cm nk g jumpa mamat tu and tampar2 je muka dia time tu...

Tp adat kt sekolah aku...apa yg berlaku mlm tu abis kt situ je...syukur jugak sbb ada kawan2 rapat aku yg memahami and banyak bg moral support kt aku time tuh...malah, arwah pun bg support kt aku..tu yg wat aku sayang abis kt dia..cewahhh...maka, berakhirlah kisah percintaan aku (ayat xbleh blah) dgn mamat tu..so aku dgn riang hatinya dpt couple ngn arwah dgn bahagianya...

Sepanjang kami berkawan, byk sgt kenangan antara aku dgn dia..antaranya, arwah pernah kena marah ngn ustazah dpn kelas..punca?? satu hari tu arwah kena ke depan kelas ngn 2-3 org lg kwn kami utk praktikal solat..yg kelakarnya, ms tgh solat olok2 tu, arwah bleh toleh belakang and pandang2 aku..byk kali plak tu...xpasal2 ustazah perasan..da ustazah tny dia..yang awak pandang2 Faezah tu kenapa?? aduiiiii...kena sebijik...daripada ustazah tu xtau yg kitorang couple, xpasal2 dia tau..mujur dia xamik tindakan ape2 kt ktorg sbb ustazah tu baik sebenarnya...

Satu lg kenangan bile arwah isap jari aku yang luka sebab trkena pisau..touching gile time tu..dia isap darah aku..erkkkk..aku sendiri trkejut ngan tindakan dia time tu..serious aku xsangka dia nk wat cmtu..masa tu kami ade aktiviti kokurikulum..aku ngn persatuan aku dok wat keje utk event yg akan dijalankan..arwah lak time tu ade latihan nasyid@kompang..ms tgh wat keje potong-memotong, aku xsedar mata pisau tu terkena kt ujung jari aku..tau2 pedih n brdarah je..so aku terus g toilet..on the way ke toilet tu la yang aku trserempak dgn arwah..dia tny aku nk g mana...aku ckp nk g toilet..sambil tu aku dok pegang jari yang berdarah tu..nk tahan xnk bg darah kuar lg..arwah nmpk aku pgg jari..so dia tny kenapa jari tu..aku ckpla trkena pisau..xsemena2 dia tarik tgn aku n tgk..pastu dia terus hisap darah yg kt jari aku tu..rasa nak nangis plak sebab trbayang kisah silam itu....mmg time tu nmpk arwah sgt2 ambil berat pasal aku..sgt2 loving n caring...

Sepanjang kami couple ms sekolah dulu, aku rs duit aku paling sikit keluar kot..sebab setiap ari dia yg belanja aku makan..dia yang belikan makanan utk aku time rehat..tp kdg2 aku belanja dia gk..xcukup ngn itu, mlm2 lepas je waktu prep, kami student2 kt situ boleh g koperasi asrama utk beli apa2 brg atau makanan termasuklah burger..so arwah tiap2 malam akan belikan aku mknn..dia akan belikan aku roti gardenia coklat (kami namakan Roti Cinta) atau burger..setiap malam okay..dia selang-selikan roti tu ngn burger...posmen kami, cm biasa la..kawan2 rapat aku time tu..diorang la yg tlg pass kan roti n burger tu kt aku..bile time student lelaki outing plak, ade la habuan utk aku gak...nasi goreng la, baju la...macam2 la....itu br cite kt sekolah..belum cite time balik rumah plak...ade je hadiah yang dia belikan utk aku bile kami balik asrama semula...serious aku rindukan dia....

So cinta kami berlalu dengan penuh kebahagiaan time tu..ade jugak arwah pernah cakap kat aku, dia nk jadikan aku isteri dia satu hari nanti...hati berbunga2 time tu..tp pelajaran kami xpernah abaikan..masih lagi dgn perangai masa Form 4 iaitu fight to be the best..da nk dekat SPM aku ngn dia byk study sesama..owh yea...kami pernah kena gantung sekolah 2 minggu..hahahhaha..gara-gara kami xbalik ke rumah parents masa minggu balik kg..aku ngn dua org kwn perempuan aku, arwah ngn dua org kwn lelaki kami (semua satu sekolah) pakat nak lepak kt Pantai Balok...xtau la mulut sapa yg gatal bgtau cikgu, da xpasal2 kami kantoi...nasib kami xbaik sebab sebelum ni kami da ada dua kes..arwah ngn kes rokok..aku pulak kes goreng telur gune iron (nk tunjuk hebat la konon)..so memang xdpt diselamatkan lah..kena la gantung 2 minggu..time tu mmg da hampir sgt ngn SPM...ayah aku pulak tambahkan lagi hukuman utk aku..elok2 dua minggu je kena gantung, tambah lg 2 minggu..so jdlah 1 bulan aku memerap kt rumah..time tu study je la walaupun kdg2 curi2 tido gk...kelakar kan bile diingat2 balik...

Time ayah aku anta aku balik asrama (sehari sebelum SPM okay), aku tgk arwah la org pertama yang intai aku dr hostel dia..bleh nampak sebab tpt aku turun dari kete mmg betul2 depan asrama dia..tp aku kena sound ngn ayah aku..dia ckp, xpayah nak sibuk2 tgk2 org..angkat je brg tu..huhuhu...sentap kejap...pas ayah aku balik je, kawan2 aku terus la dtg kt aku n peluk2...arwah aku tgk dari jauh je...n sempat berbalas senyum...rindu kot time tu.....mlm tu aku dpt surat dr dia....seronok sgt....dia wish all the best kt aku utk esok..sbb SPM nk start da...tempat duduk aku ngn arwah ms SPM hanya selang 1 meja depan je..dia belah kanan aku..so mmg sentiasa nmpk la..ms exam, aku siap tiru dia lg utk subjek Lukisan Binaan Bangunan sbb aku da pesan kt dia awal2, aku nk tiru dia..dia mmg terror subjek tu..serious aku ckp..dia one of best student utk subjek tu..so, aku tiru dia wat dr awal smpi abis..cume ukuran aku xsetepat dia la...ada aku kisah? janji aku dpt wat..hahahhaha...

So itulah cite pertemuan kami....how we met n our love story masa kt sekolah...nanti aku citekan kisah cinta kami selepas sekolah pulak...wassalam....

Inilah Roti Cinta kami...

Thursday, 7 March 2013

Holiday...

Assalam..


Rasa macam da berhabuk blog ni..lama x hapdet..not in mood la..tp kali ni nk share psl percutian family kami ms CNY aritu..kalu ikutkan plan asal nk g Sungai Petani.. 


So petang 12 Feb 2013 tu kami sekeluarga bertolak ke Janda Baik..ptg tu kami gerak 2 kereta dulu..sbb adik ipar aku Rehan keje, so dia n adik aku (suami dia laa..) gerak pas balik keje..kami sepakat utk sewa sebuah rumah kampung kt Janda Baik tu..nama nya Malinjau Chalet..betul2 belakang rumah yang kami sewa tu ada sebatang sungai yang sgt jernih...bessttttttttttttttt...harga rumah tu RM350 sehari..ada 5 buah bilik yang sangat besar..complete ngn perabot..kami juga siap bawak bekalan mentah untuk masak sebab rumah tu bleh masak2..bukan setakat jimatkan duit je tp yg penting selera kami tetap trjaga..yelah, kalu makan kt kedai tu xtau lg rs dia cmne kan..so better kami masak...mlm tu aktiviti kami lebih kpd BBQ depan rumah..budak2 ni ms sampai belah petang tu mmg da terjun sungai..langsung x igt nk makan..hehehe..suasana kt Janda Baik waktu kami kt sana memang sejuk...aku sendiri x tahan..

Sebenarnya, bila jejakkan kaki ke Janda Baik ni serta merta aku teringatkan arwah..sebabnya inilah tempat terakhir kami bercuti berdua2an sebelum dia pergi..walaupun short holiday, tp arwah nampak happy sgt..kami sempat ke Bukit Tinggi malam tu..arwah byk amik gambar aku..n gambar kami berdua guna kamera adik dia n hp dia..tp syg..sume gambar tu ilang..memori kad adik xtau ktne..hp arwah pulak aku format sebab pas dia meninggal tu, aku try bukak hp tp kena masukkan password..masalah nya aku xtau password dia..ye..mmg aku xtau sbb aku xusik hp dia..mujur ada satu gambar yang aku snap guna BB aku aritu..itu la satu2nya kenangan percutian kami yg ada...sedihkan...







Thursday, 28 February 2013

Cinta Sejati

Assalam...

Sekarang ni aku suka sgt dgr lagu dari Bunga Citra Lestari..Cinta Sejati..macam kena je lagu tu dengan aku sekarang..

Manakala hati menggeliat mengusik renungan
Mengulang kenangan saat cinta menemui cinta
suara sang malam dan siang seakan berlagu
dapat aku dengar rindumu memanggil namaku

Saat aku tak lagi di sisimu
Ku tunggu kau di keabadian

Aku tak pernah pergi, selalu ada di hatimu
Kau tak pernah jauh, selalu ada di dalam hatiku
Sukmaku berteriak, menegaskan ku cinta padamu
Terima kasih pada Maha cinta menyatukan kita

Saat aku tak lagi di sisimu
Ku tunggu kau di keabadian

Cinta kita melukiskan sejarah
Menggelarkan cerita penuh suka cita
Sehingga siapa pun insan
Tuhan pasti tahu cinta kita sejati

Saat aku tak lagi di sisimu
Ku tunggu kau di keabadian

Cinta kita melukiskan sejarah
Menggelarkan cerita penuh suka cita
Sehingga siapa pun insan
Tuhan pasti tahu cinta kita sejati


Lembah yang berwarna

Membentuk melekuk memeluk kita
Dua jiwa yang melebur jadi satu
Dalam kesunyian cinta

Cinta kita melukiskan sejarah
Menggelarkan cerita penuh suka cita
Sehingga siapa pun insan
Tuhan pasti tahu cinta kita sejati


Aku xpasti bila aku akan sambung semula cerita yang aku janjikan sebelum ini..ntah kenapa semangat aku tibe2 hilang..apa yang aku rasakan saat ini hanyalah rasa rindu yang amat mendalam pada arwah...sedar tak sedar da 10 bulan dia pergi tinggalkan aku..aku sendiri tak pasti sampai bila aku akan terus begini..terus menanti dan menanti kehadiran dia dalam mimpiku..zahirku seakan kuat menghadapi dugaan ini..tapi hati aku hanya Allah shj yg tahu..tak putus doa ku panjatkan pada Yang Esa agar terus diberikan kekuatan menempuh dugaan yang hebat ini...